Brexit

Gepubliceerd op 27 juni 2016
Brexit

Vanochtend werd de UK en de wereld wakker in een nieuwe realiteit. Het Leave kamp heeft het referendum gewonnen.
 
Wij hebben met alle scenario’s rekening gehouden. Al was de uitkomst na de recente koersstijgingen een tegenvaller. Het allerbelangrijkste om nu te doen is het bewaren van kalmte en rust in deze aankomende periode. Op dit moment regeert de emotie in de markt en niet de ratio. Dat is niet verwonderlijk, want velen hielden op geen enkele manier rekening met deze afloop.
 
 

Op basis van de argumenten van het Remain kamp onder leiding van de PM David Cameron was er veel voor te zeggen om juist die koers te gaan volgen en te stemmen om binnen de Europese gemeenschap te blijven.
 
Wat de politiek, zowel in de UK als in Europa lijkt te hebben onderschat, is het sentiment bij de Britse burger. Eenzelfde onderschatting zie je eveneens in een aantal andere landen op dit moment.
Het ontberen van een politiek, sociaal en cultureel fundament onder het gebouw van Europa eist zijn tol. Burgers voelen zich onbegrepen, in de steek gelaten en zien het nut van een sterke EU op dit moment niet meer in.

Is er nu werkelijk een ramp te verwachten nu de UK gaat uittreden?


Dat lijkt ons vooralsnog niet.
 
In de eerste plaats heeft Cameron vanochtend aangegeven dat hij aanblijft tot oktober van dit jaar en dat er dan een nieuwe PM moet worden gekozen die de artikel 50 procedure van het verdrag van Lissabon ( de clausule om te kunnen uittreden ) in gang kan zetten.
 
Niemand, ook de Britten niet, zijn nu gebaat bij haast en snelheid. Een afkoelingsperiode zoals is aangekondigd is belangrijk. Er liggen nog veel scenario’s open. Natuurlijk de rücksichtslose bye bye zwaai zwaai variant, maar een tussenvorm waarbij er een lossere vorm wordt gevonden om de UK bij de EU te houden met meer zeggenschap en invloed is zeker niet ondenkbaar.
 
Daarnaast zal de EU haast moeten maken met die maatregelen te nemen die recht doen aan de wens van haar burgers voor veiligheid, immigratie ( lees vluchtelingenprobleem ), en het oplossen van de nog immer aanwezige financiële crisis om maar te zwijgen over de aanhoudende terreur dreiging.


Wierda en Partners blijft positief over de middellange termijn beleggingen in aandelen zowel in Europa als wereldwijd. Daarnaast geven dit soort bewegingen altijd kansen voor beleggers.
 
Wij zijn daar zeer alert op en blijven de ontwikkelingen elke dag nauwlettend volgen om de aan onze zorg toevertrouwde gelden zo optimaal mogelijk te laten renderen.

Neemt u gerust contact met ons op voor een verdere toelichting. 

Edwin Wierda
Algemeen Directeur

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine